Internationella insamling

Från 1 advent till 31januari 2021 har vi möjlighet att ge en gåva till Equmeniakyrkans internationella mission. Läs mer via länken nedan.

Internationell insamling

Notera även en extrainsatt katastrofinsamling för Nicaragua!

Extrainsatt katastrofinsamling för Nicaragua

————————————————————————————–
Julförsäljning!

Vi har glädjen att presentera att vi fått in mera varor till vår digitala julförsäljning som pågår just nu!
Gå in och titta igen i denna uppdaterade lista.

Ladda ner försäljningskatalogen här: Julförsäljning uppdaterad lista


Meddelande från församlingsledningen

I denna tid av skärpta restriktioner är det inte konstigt att drabbas av modlöshet, trötthet och rädsla. Vi får försöka att vara uthålliga i bön för församlingen och för vårt land, och ha aposteln Paulus ord från fängelset i minne:

”Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Låt alla människor se hur fördragsamma ni är. Herren är nära. Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar. Då skall Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus.” (Fil 4:4-7)

Information om församlingens gudstjänster och samlingar

P.g.a. skärpta allmänna råd kring covid-19 inbjuder församlingen för närvarande inte till fysiska gudstjänster och samlingar. Den som vill kan ta del av aktuell information, digitala gudstjänster m.m via församlingens hemsida eller via mail.

Vidbehov av personlig kontakt är du varmt välkommen att kontakta församlingens pastor:

Thomas Jonsson
Tfn 070-230 33 34
pastor@forsbrokyrkan.se

Välkommen åter till fysiska möten när möjligheten ges!


Julförsäljning!

 

 

 

I år, pga pandemin, kommer vi inte kunna genomföra vår
traditionella julauktion i Forsbrokyrkan.

Istället för att ropa får du skicka ett sms med vad du vill köpa
till 070-3298751.

Allt du hittar här är skänkt och intäkterna går till Forsbrokyrkans arbete.

Först till kvarn och fasta priser gäller.

Varorna kommer att finnas i Forsbrokyrkan för uthämtning och betalning
sker via kort eller swish lördag 21/11 lö 13.30 – 15.30.

Ladda ner försäljningskatalogen här:
Julförsäljningen 2020


Höstförsäljning!

Fram till den 10 oktober har vi en digital höstförsäljning. Du ser vad som erbjuds i katalogen, se länk nedan, sedan smsar du Erika på 070-329 87 51 och skriver vad du vill köpa, det är först till kvarn som gäller.
Du kan sedan hämta varorna i Forsbrokyrkan på lördag den 10 oktober mellan kl 12 – 14. Då betalar du till Forsbrokyrkans församling med kontanter, kort eller Swish.

Ladda ner försäljningskatalogen här: Höstförsäljning


Här kommer en hälsning från Verksamhetsrådet!

Efter en ovanligt lång Fagernässäsong är det från och med oktober dags att flytta tillbaka till Forsbrokyrkan. Även fortsättningsvis uppmanas vi att hålla avstånd och stanna hemma vid förkylningssymtom och att tvätta och sprita händer innan vi deltar i församlingens verksamheter och samlingar. Bifogat finner du planeringen för gudstjänsterna under oktober månad. Varannan söndag firar vi ”vanlig” gudstjänst med max 50 deltagare och varannan söndag inbjuds vi till ”Öppen kyrka” med möjlighet till personlig andakt och stillhet mellan kl. 11.30-13.00. Kl. 11.00-11.30 firas en enkel nattvardsandakt. Rent praktiskt går det till så att den som leder nattvarden spritar händerna precis innan. Man går fram en och en och ser till att respektera avstånd till sin nästa. Den som leder nattvarden tar ett bröd (oblat) och doppar i vinet och lägger det i varje enskilds hand utan att vidröra handen. Självfallet går det bra att delta utan att ta emot bröd och vin! Även här gäller max 50 deltagare.

Städning av Forsbrokyrkan
Fr.o.m. måndag 28/9 kommer det att finnas en lista med områden att städa i Forsbrokyrkan på valfri tid under veckan. Vi låter Lilla Salen och köket uppe vara så länge och koncentrerar oss på de områden som ska tas i bruk först. Har du frågor eller vill boka någon städsyssla eller något speciellt område kan du kontakta Erika Planeskog, 070-3298751.

Söndagsskola
Två söndagar i oktober blir det söndagsskola och vi kommer att hålla till bara på nedervåningen. För att minska trängsel i kapprummet önskar vi att alla söndagsskolbarn går in från baksidan. Söndagsskolan startar 10.55 så att föräldrar hinner upp till att gudstjänsten i kyrksalen startar. Barnen hämtas nere när gudstjänsten är slut.

Digital höstförsäljning
Eftersom vi inte kommer kunna genomföra en Höstauktion på vanligt sätt i år kommer vi istället att erbjuda en annan möjlighet att fylla på hemmaskafferiet och samtidigt bidra till församlingskassan, nämligen genom en Digital Höstförsäljning 2-4/10.

Så här kan det gå till:
Kan du tänka dig att tillverka, laga/baka eller skänka något? Meddela Erika Planeskog senast torsdag 1/10 vad och hur mycket.

Information om vad som finns att köpa kommer sedan spridas som mail, på hemsidan och på församlingens facebooksida första fredagen i oktober från kl 18 (då den traditionella Höstauktionen brukar gå av stapeln.) Bokning/beställning är öppen till söndagen 4/10 kl 18. Fasta priser och först till kvarn kommer att gälla.

Utlämning och betalning av beställda varor kommer att ske i Forsbrokyrkan lördagen 10/10 kl 12-14.

Jullotteri och julmarknad
Under hösten hoppas vi på att kunna dra ihop ett lotteri inför jul. Har du möjlighet att skänka priser eller presentkort till ett sådant lotteri kan du ta kontakt med Linda Arwe, 070-2056779. En julmarknad utanför Forsbrokyrkan planeras till lördagen 21/11.

————————————————————————————–

Till församlingsmedlem samt intresserade!

På söndag 9/8 kl. 11.00 firas gudstjänst på Fagernäs med sång och musik av några av församlingens ungdomar samt Erika Planeskog. Pastorn predikar. Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att förhindra smittspridning av covid-19 är detsamma som tidigare vilket innebär att sammankomster med över 50 deltagare inte är tillåtna och att riskgrupper bör praktisera särskild försiktighet. Vi fortsätter alltså att uppmuntra till att hålla avstånd och ta personligt ansvar och vi får även fortsättningsvis vara beredda på att inte kunna delta i gudstjänsten om det visar sig att antalet deltagare blir fler än 50.

Försöken att livesända gudstjänst från Fagernäs digitalt har inte gått så bra p.g.a. uppkopplingsproblem, men förhoppningsvis ska det gå bättre att spela in gudstjänsten och ta del av den i efterhand via klickbar länk. Eftersom Fagernäs ger möjlighet att mötas på ett lite säkrare sätt i virustid jämfört med Forsbrokyrkan kommer vi att hålla kvar verksamheten på Fagernäs så länge som möjligt innan höstkylan ger oss anledning att återvända till Forsbrokyrkan. Mer om det så småningom!

Fr.o.m. 9/8 återgår vi till gudstjänsttiden 11.00 och augusti månads söndagsgudstjänster firas alltså på Fagernäs förutom den 23/8 då vi under säkra och ordnade former får möjlighet att tacka Gud för och säga farväl till Vallstakyrkan som kyrka. Helgen blir en ”förenklad” församlingshelg med dop och efterföljande lovsångsandakt på Fagernäs på fredag kväll (21/8), församlingsmöte med betoning på information under lördagen samt den nämnda samlingen i Vallsta under söndagen.

Mer information om kommande samlingar kommer via mail och på hemsida så håll utkik! Glöm heller inte bort att även om möjligheterna att mötas är fortsatt begränsade så kan vi be med och för varandra och världen. Låt oss göra så!

Pastorn
___________________________
Thomas Jonsson
Pastor, Forsbrokyrkans församling
Tfn 070-230 33 34
E-post: pastor@forsbrokyrkan.se

————————————————————————————–

Till församlingsmedlem samt intresserade!

Under sommaren så här långt har det funnits möjlighet att fira gudstjänst på Fagernäs på lite olika sätt. Vi har praktiserat social distansering samtidigt som vi försökt mötas till ”vanlig” och ”digital” gudstjänst, sånggudstjänst och vandringsgudstjänst. I skrivande stund är det åttonde söndagen efter trefaldighet med temat ”Andlig klarsyn”. Ingen gudstjänst har firats på Fagernäs idag, men väl igår kväll då ungdomar från Arbrå, Hudiksvall och Gävle var samlade till Tonårsläger i miniformat. Istället för att mötas i ett stort tonårsgäng på Ensro utanför Rättvik har ungdomarna mötts under helgen i mindre ”kluster” på olika orter och även haft kontakt digitalt.
Glädjande nog kunde vi konstatera att Fagernäs visade sin vackraste sida vädermässigt när både lägerungdomar och cafégäster samsades om utrymmet under lördagen. Det gick utmärkt! Förhoppningsvis kan vi få uppleva många fler sköna dagar på Fagernäs innan hösten vaknar till liv. Församlingens vackra sommargård ger ju möjlighet att mötas på ett lite säkrare sätt i dessa virustider jämfört med t.ex. Forsbrokyrkan. När verksamhetsråd och styrelse haft möjlighet att fundera på fortsatt planering återkommer vi med information om kommande samlingar. Tills dess är du varmt välkommen att bekanta dig med en ny vandringsandakt som finns på Fagernäs fr.o.m. idag. Denna gång är temat ”Att vandra i sanningen” och promenadsträckan är densamma som tidigare. Välkommen att gå den när du har möjlighet och välkommen att kontakta mig om du funderar över något eller bara vill ha kontakt. Sedan i onsdags (29/7) är jag tillbaka i tjänst efter lite sommaruppehåll.
Nåd och frid!
Pastorn
______________________________
Thomas Jonsson
Pastor, Forsbrokyrkans församling
Tfn 070-230 33 34
E-post: pastor@forsbrokyrkan.se

————————————————————————————–

Vandringsandakt

Ordningen med skriven predikan i pdf-format fortsätter tills vidare, men det finns förhoppning om andra alternativ inom en inte alltför avlägsen framtid. Håll utkik efter det! Redan nu är det dock möjligt att gå en vandringsandakt på Fagernäs.

Vandringsandakten har Herrens bön som grund och innebär en möjlighet att vid olika stationer be och reflektera över den beprövade bön som Jesus lärde sina lärjungar. Vandringen startar utanför Fagernäsbyggnadens entré och fortsätter förbi ”Vilan” mot parkeringen och vidare ner mot källan o.s.v. Förhoppningsvis hittar du de fortsatta stationerna.

Gå i frid och kom ihåg att respektera avstånd till medmänniskan!
Pastor Thomas

————————————————————————————–

INFORMATION FRÅN FORSBROKYRKANS STYRELSE TILL DIG SOM ÄR FÖRSAMLINGSMEDLEM:

Information inför församlingsmöte med Forsbrokyrkans församling torsdag 21/5 2020 kl. 18:00 via online-möte eller på plats i Forsbrokyrkan.

Då den tidigare köparen drog sig ur har återigen Vallstakyrkan legat ute till försäljning. Budgivningen är nu avklarad och Forsbrokyrkans styrelse har träffats och gått igenom de olika buden och köparnas personliga brev. Styrelsen kommer på församlingsmötet presentera förslaget till köpare av Vallstakyrkan.

Under rådande corona-situation tvingas vi ställa om och erbjuder därför 3 olika möjligheter att delta på detta församlingsmöte. I ett e-postmeddelande som har skickats ut till ca 70 av församlingens medlemmar, beskriver vi de olika möjligheterna att delta på torsdagens församlingsmöte. Övriga medlemmar som inte finns med på mailutskicket kommer kontaktas via telefon eller annat sätt och få information om de olika alternativen.

Det förordade sättet att delta på församlingsmötet är att digitalt via mobil, padda eller dator koppla upp sig mot ett online-möte (med Teams). Då deltar man med både ljud och bild. Använd med fördel headset för bättre ljud. Det finns möjlighet att testa uppkopplingen till digitalt möte på onsdag 20/5 kl 17.00 då några ur styrelsen finns med och hjälper till.

Klicka på länken i e-postmeddelandet för att ansluta både till testmötet och det riktiga mötet. Vi har använt oss av detta system för de senaste styrelsemötena och det har fungerat mycket bra.

Det finns också en möjlighet att bli uppringd av ”församlingsmötet” och då delta på telefon men då utan bild. (Vi kommer att läsa upp all information som presenteras med bild). Då kan man meddela detta önskemål samt telefonnummer till pastor Thomas. Strax innan församlingsmötet börjar kommer du att bli uppringd av följande nummer:
+358 9 8563 6416 (Helsingfors, Finland) och du svarar i telefonen som vanligt.

Det tredje alternativet är att vi kommer att erbjuda en möjlighet att sitta utspritt i Forsbrokyrkan och delta på Församlingsmötet på plats. Var gärna på plats redan kl 17.45. (Detta alternativ är i huvudsak till för dem som har svårt att koppla upp sig online).

Några saker (lösöre) som inte kommer att tas med till Forsbrokyrkan eller Fagernäs men som vi tror att det kan finnas ett intresse för bland församlingens medlemmar finns med på en lista som är bifogat e-postmeddelandet som har gått ut enligt ovan. (Den kommer också att finnas utskriven för de som deltar på plats på församlingsmötet). Det finns då möjlighet för alla medlemmar att lämna sitt intresse och sitt bud och detta kommer att slutföras under nästkommande helg.

Vi syns eller hörs på torsdagens församlingsmöte. Välkommen!

Bertil Planeskog, ordförande Forsbrokyrkans församling

————————————————————————————–

Till församlingsmedlemmar samt övriga intresserade!

Den 26 april är det bön- och insamlingsdag för det nationella arbetet inom Equmeniakyrkan. En viktig insamling där vi får vara med och bidra till församlingsutveckling, utbildning, migrationsarbete, evangelisation, församlingsgrundande och en hel del annat. Eftersom församlingens fysiska gudstjänster är vilande tills vidare har vi inte möjlighet att göra vår insamling som vi brukar, men det behöver inte innebära att insamlingen uteblir! Det är fullt möjligt att ge sin gåva via Equmeniakyrkan: SWISH: 900 32 86, BANKGIRO: 900-3286. Via länken nedan finner du ytterligare information om insamlingen med insamlingsbrev m.m.
Insamlingen kompletteras i år också av en uppmaning till bön i form av en bönekedja där Equmeniakyrkans olika församlingar ber med och för varandra. Equmeniakyrkan Brunnen i Hisings-backa ber för oss i Forsbrokyrkan och vi har fått i uppdrag att be för Equmeniakyrkan i Tibro. Församlingens föreståndare pastor Jonas Lund hälsar med största värme till vår församling och tar tacksamt emot våra förböner. Särskilt önskar man att vi ber för:
”… att vi just nu ska kunna utgöra ett levande hopp för människor i Tibro – att vi ska kunna vara ett övergångsställe mellan nöd och nåd – att vi ska ha orken att famna den utsatthet som just nu råder. Tacka gärna Herren för hans godhet mot oss, den är stor!” Så välkommen att be för Equmeniakyrkan i Tibro, vår egen församling och för hela världen i dessa dagar av prövning! Om du är i behov av församlingens bönelista i pdf-format får du gärna skicka ett mail till mig!
Med tanke på att även församlingens återkommande Bibelsamtal är vilande tills vidare kommer texter av lite mer bibelstudiekaraktär att dyka upp på hemsidan vid olika tillfällen. Håll utkik under fliken ”Predikan” om du är intresserad!
Till sist en påminnelse att församlingens ekonomi mår bra av fortsatt omtanke. Församlingen har bankgiro 5509-6424 och nu finns även SWISH: 123 235 96 85. Tack för din gåva!
Pastorn
______________________________
Thomas Jonsson
Pastor, Forsbrokyrkans församling
Tfn 070-230 33 34
E-post: pastor@forsbrokyrkan.se

————————————————————————————–

Påskens vittnen

Nu kan du läsa söndagens predikan skriven av Pastor Thomas.
Ta en kopp rykande gott kaffe och njut av fåglars kvitter medans du läser den.
Ha en riktigt skön söndag!

Läs den här

————————————————————————————–

Valborgsmässofirande

Med anledning av rådande omständigheter blir det inget Valborgsmässofirande på Fagernäs i år. Församlingens fysiska gudstjänster är fortsatt vilande och predikan i pdf-format läggs tills vidare ut på församlingens hemsida varje söndag. En pdf med tips att göra i coronatid finns att ta del av under fliken ”Predikan”. Det kan även vara bra att veta att jag (Thomas) kommer att vara ledig några dagar och är åter i tjänst den 21/4. Vid behov går det dock bra att nå mig via telefon eller mail. Med fortsatta förböner!
/Pastorn

————————————————————————————–

KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN!

Predikan skriven av pastor Thomas  finns nu att läsa i pdf-formar.

Läs den här

————————————————————————————–

Långfredagsgudstjänst

Nu kan du lyssna på långfredagens gudstjänst med Pastor Thomas.
Linda och David Arwe samt Atie Bernet bidrar med vacker sång och musik.

Lyssna här

————————————————————————————–

Påsken

En påminnelse om att församlingens gudstjänster är vilande tills vidare vilket innebär att vi inte samlas till gudstjänst under påsken. Svenska kyrkan fortsätter att inbjuda till gudstjänst, t.ex. till Skärtorsdagsmässa som vi brukar fira tillsammans. I år blir den dock inte ekumenisk och jag kommer inte att närvara.

Predikan i pdf-format för Skärtorsdagen kommer att finnas tillgänglig på vår hemsida under Skärtorsdagens kväll, en lyssningsbar Korsvägsandakt planeras till Långfredagen och på Påskdagen finner du ytterligare en pdf-predikan på vår hemsida.

Med önskan om friska och fortsatt stilla dagar under Stilla veckan!

Pastorn
———————————
Thomas Jonsson
Pastor, Forsbrokyrkans församling

————————————————————————————–

SÖNDAGSGUDSTJÄNST INSTÄLLD

Med anledning av regeringens beslut om att förbjuda samlingar med fler än 50 personer har styrelsen beslutat att skärpa församlingens rutiner. Detta innebär att gudstjänster i form av fysiska samlingar är inställda tills vidare. Syftet är att bidra till minskad spridning av Coronaviruset och att skydda de äldre och utsatta i vår församling och gemenskap.

Pastor Thomas kommer att lägga ut sin predikan på hemsidan under menyn Predikan. Vi hänvisar också till de livesända Gudstjänsterna på SVT2 kl.10 eller SVT Play: https://www.svtplay.se/gudstjanst.

Vad gäller kommande söndagsgudstjänster så tittar vi nu på ev. andra lösningar med att spela in eller livesända en kortare gudstjänst/andakt. Mer information kommer!

Med himmelsk välsignelse
välsigne oss Gud den allsmäktige,
Fadern, Sonen och den helige Ande.
———————————
Thomas Jonsson
Pastor, Forsbrokyrkans församling

————————————————————————————–

MED ANLEDNING AV FÖRSÄLJNINGEN AV VALLSTAKYRKAN SAMT CORONAVIRUSET

Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 17 mars behandlade församlingsstyrelsen frågan om
Vallstakyrkans försäljning samt hanteringen av Coronaviruset. Styrelsen tog några beslut rörande
församlingens hantering av dessa frågor och vill härmed delge församlingen följande information:

FÖRSÄLJNINGEN AV VALLSTAKYRKAN
För en tid sedan meddelade de tilltänkta köparna av Vallstakyrkan att de drar sig ur affären. Med
anledning av detta har styrelsen uppdragit åt mäklaren att sätta ut kyrkan till försäljning igen.
Detta innebär också att den planerade avslutningsgudstjänsten i Vallstakyrkan på påskdagen
skjuts upp till i höst och att alla påskgudstjänster förläggs i Forsbrokyrkan.

KOMMANDE GUDSTJÄNSTER OCH SAMLINGAR
• Församlingen fortsätter att inbjuda till gudstjänster på söndagar men vi iakttar noggrant
allmänna riktlinjer gällande hygien, dvs vi tvättar händerna ofta och noga, minst 20
sekunder, vi undviker kroppskontakt, och om möjligt sitter vi på avstånd från varandra i kyrkbänkarna (läs mer om förebyggande åtgärder nedan).
• Gudstjänsten på Ängslunda den 19 april är inställd!
• Då risknivån för allmän spridning är bedömd som mycket hög, vädjar vi att var och en
med symptom, även milda, avstår att närvara tills vidare. Detta inte minst av hänsyn till de
äldre och de som av annan anledning finns i riskgrupperna för coronaviruset.
• Vi uppmanar personer som är över 70 år att följa Folkhälsomyndighetens
rekommendation att undvika sociala kontakter en tid framöver. Församlingstjänarna
undersöker behovet av stöd och hjälp med t.ex. handling hos denna grupp i vår
församling. Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med något!
• Gudstjänstmomentet nattvard ställs in tills vidare. Så även kyrkfika efter gudstjänsterna.
• Samlingar som läggs vilande tills vidare är kvällsöppet, bibelsamtal, nattvardsandakter
och körövningar.
• Barn- och ungdomsverksamheten (Soul Children, Tonår, KiK, söndagsskola) fortsätter
tills vidare, dock uppmanas alla att vara uppmärksamma på förkylningssymtom och avstå
från att delta om man känner av sådana.

VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT UNDVIKA SMITTA?
• En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet
eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett
toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
• Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att
spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
• Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete
eller där du är nära andra.

GUDSTJÄNSTER PÅ TV ELLER PÅ INTERNET:
För dig som är sjuk, har förkylningssymtom eller inte vill delta i församlingens gudstjänster vill vi
tipsa om gudstjänster som sänds i SVT2 varje söndag kl 10.00 eller via SVT Play:
www.svtplay.se/gudstjanst. Inom Region Mitt finns t.ex. podcast från Betlehemskyrkan i Gävle:
https://bkgavle.se/podcast/.

FÖR MER INFORMATION:
Equmeniakyrkans uppdateringar på hemsidan: www.equmeniakyrkan.se/corona
Folkhälsomyndighetens uppdateringar: www.krisinformation.se
Vi tackar för visad förståelse och ber om Guds särskilda omsorg över dig under dessa märkliga
tider. Vi får pröva oss fram och inte glömma bort bönens möjligheter!